Zoeken:

De Euro in Vergelijking met de Dollar Sterker!


Er zijn zo veel gehuil over de euro maar men vergeet dat de euro nog steeds een veel sterkere positie heeft dan de dollar en volgens deskundige zal dat ook nog wel even zo blijven. Volgens deskundige die voor de Financial Times schrijven is het gevar van een dollar-implosie veel groter is dan dat van een euro-implosie.

Omdat Europa geen centraal ministerie van Financiën heeft maar wel een centrale bank is het veel lastiger om steunoperaties voor banken en bedrijven in Europe op de grond te krijgen dan in the VS. De Europese Centrale Bank heeft het afgelopen jaar veel ‘overtollige’ liquiditeit van de markt gehaald, terwijl de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, met haar beleid van ‘kwantitatieve versoepeling’ (het opkopen van eigen staatsobligaties) de markt juist met liquiditeit overspoelde.

Als gevolg hiervan daalde de koers van de euro ten opzichte van de dollar, naar ongeveer 1,18 dollar per euro maar  inmiddels is de koers al weer opgelopen naar 1,44 dollar per euro. De onzekerheid over de hoge schuldenlasten van de zogenoemde ‘periferielanden’ van de eurozone (Griekenland, Ierland en Portugal) vertaalt zich vooral in een hogere rente op de staatsobligaties van die landen. En de obligatiemarkt is volgens Merk een strenge leermeester. De periferielanden doen dus hun uiterste best om hun schuldenlasten omlaag te krijgen.

De Verenigde Staten zijn het daarentegen helemaal niet gewend om de tering naar de nering te zetten. Als de inflatie gaat stijgen en als gevolg daarvan de rente verhoogd moet worden, zit de Amerikaanse consument met de gebakken peren. Dan zou de dollar wel eens nóg een stuk kwetsbaarder kunnen blijken dan de euro.

Verwante berichten

Zonder opmerkingen

RSS van opmerkingen. TrackBack URI

Plaats een reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze blog wordt aangedreven door WordPress  |  Termen van inhoud  |  Verantwoordelijkheid

FinancialRed.com | Hollands Kanaal